Blekinge län 2016

Blekinge län
Bild: Fred J
http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Fred_J

Sammanfattat av Carina Tenor april 2016, uppdaterat november 2016

I Blekinge län klagar ingen kommun över att tidningarna tar pressmeddelanden rakt av, tvärtom uppges att de ”skriver om dem”. Samtliga kommuner beskriver sig som relativt välbevakade, även om de märker att det sker vissa nedskärningar så. Båda Gota Media-tidningarna BLT och Sydöstran har varsin lokalredaktion i samtliga Blekinge läns kommuner. Informationsansvarige i Ronneby kommun reflekterar över förmånen att ”… vi har två lokalredaktioner i en kommun med 28 000 invånare”. I Sölvesborg säger kommunikatören att de i princip har reportrar i kommunhuset varje arbetsdag som ska se på handlingar och liknande: ”De sitter bara rakt över vägen, så det är inte så långt att bara knata över.” Båda tidningarna ägs alltså av Gota media, men enligt kommunerna konkurrerar redaktionerna förutom runt sportbevakning. Enligt ett nyhetsinslag i P4 (9 mars 2016) efter TS-siffrorna konstaterar ansvariga på båda tidningar att de minskar mindre än branschgenomsnittet och att fler neddragningar inte planeras. (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=6386136).

I Blekinge län jobbar kommunerna ändå med sina egna kanaler, både webb och sociala medier, men det som förmedlas den vägen snappas ofta upp snabbt även av media. Det pratas också mycket om transparens och direktkontakt mellan kommunens ansvariga och media (inte via kommunikatören). Karlskrona gör också en hushållstidning för att ”bygga lite varumärke”.

Public service har sina redaktioner i Karlskrona, längst österut i länet. Medan Ronneby (2,5 mil bort) tycker att radion hinner med mycket lokal bevakning så håller Karlshamn längre bort inte med – vilket i och för sig också kan bero på att de relaterar till att de tidigare haft en egen lokalredaktion. I Sölvesborg – allra längst bort – är avståndet löst med ett speciellt radiorum i kommunhuset, en studio där personer som ska medverka i P4 kan koppla upp sig mot redaktionen i Karlskrona.

Gratistidningarna nämns nästan i förbifarten av kommunens informatörer. Om BLT och Sydöstran laborerar med totalutdelningar eller lokala bilagor framkommer inte, så intrycket blir att gratistidningsmarknaden lämnats åt danskägda Lokaltidningen-koncernen. Lokaltidningen.se har underavdelningar för varje kommun i Blekinge län. Titlarna är alla startade 2001 och kommer varje vecka och har enligt uppgift sitt kontor i Karlshamn. Ansvarig utgivare är samma som för titlarna i Skåne.

 

Public service Blekinge län

 • SVT Nyheter Blekinge (Karlskrona)
 • P4 Blekinge (Karlskrona)

Betalda tryckta tidningar Blekinge län

·       BLT (egentligen Blekinge Läns Tidning/ Sölvesborgs-Tidningen/Karlshamns Allehanda) http://www.blt.se 6-dagarstidning grundad 1869. Har lokalredaktion i Olofström, Ronneby, Karlshamn och Sölvesborg.

 • Sydöstran sydostran.se grundad 1921, 6-dagars, Lokalredaktion i Olofström, Ronneby, Karlshamn och Sölvesborg (den mindre tidningen, har en tredjedel av BLT:s upplaga).

Övriga prenumererade veckotidningar:

 • Blekingeposten (redaktion i Karlskrona, enligt TS utgivningsort Ronneby) är en centerpartistisk 1-dagarstidning grundad 1945. Ägs av en ekonomisk förening med ett stort antal ägare, och ökar sin upplaga varje år, om än blygsamt.
 • Bulletinen Bas Blekinge, 1-dagarstidning startad 2003.

 

Gratistidningar Blekinge län

Lokaltidningen ger ut:

 • Commersen Carlshamn
 • Commersen Karlskrona
 • Commersen Ronneby
 • Commersen Sölvesborg/Olofström

Infobladet, som nämns under sammanfattningen för Skåne län, delas ut även i Sölvesborg, men enligt kommunen inte längre i Ronneby. Tidigare fanns också något som hette Mitt Ronneby som lagts ner enligt kommunen.  Kvar finns:

Webbaktörer Blekinge län

 • Karlskronakanalen http://karlskronakanalen.se presenterar sig som 100 procent lokal nyhetskanal via kabel-tv, tv-skärmar på stan, på webben, i sociala medier och som mobilapp.
 • 24blekinge.se http://24blekinge.se drivs av Lindmark media, startade oktober 2014.

Närradio/lokal-tv Blekinge län

Bara Olofströms kommun i Blekinge län svarar att det finns närradio, men den som gått att hitta är Sölvesborgs närradio. P4 Blekinge besökte dem för ett reportage 2013, eftersom det är en av få ännu aktiva närradioföreningar. (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=5580661)

 

Övriga medier i Blekinge län (ej införda i databasen)

Bengtbloggen.se (Ronneby) samhälls- och nyhetsinriktad blogg