Gotlands län 2016

Gotlands län
Bild: Fred J.
http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Fred_J

Sammanfattat av Carina Tenor maj 2016, uppdaterat november 2016

Gotlands län har fem nyhetsredaktioner med daglig bevakning, vilket skapar konkurrens. Under Almedalsveckan uppstår en alldeles speciell situation då ett tusental journalister kommer till Visby. Förutom public service så domineras Gotlands medier av NTM-koncernen. Webbaktörer är främst NTM:s helagotland.se. Andra digitala aktörer är kopplade till utvecklingsbolag eller turism. Även NTM:s månadsmagasin i papper och gotland.net kan ses som kopplade till turismen. GT/GA är båda 6-dagarstidningar, och alla tre sitter dessutom i samma mediehus, även webbredaktionen Helagotland. NTM-koncernen är inget undantag inom dagspressen, och ständiga effektiviseringar har märkts. På senare tid har de fått en lokal konkurrent, vars fördjupande journalistik i månadsmagasinet Horisont även utmanat övriga redaktioner när det gäller granskning och fördjupning, enligt kommunens pressinformatör (svaret är hämtat februari 2016). Kiruna-företaget som ger ut annonsblad i Norrbotten ger också ut en titel här, som även har en version som webbflöde.

 

Public service Gotland

I Visby finns P4 Gotland och en lokalredaktion som tillhör SVT Nyheter Öst.

 

NTM-koncernen har via Gotlands Media tre titlar:

  • Gotlands Tidningar, startad 1983 (egentligen sammanslagen av S-tidningen Gotlands Folkblad, grundad 1928, och C-märkta Gotlänningen, grundad 1884)
  • Gotlands Allehanda, grundad 1872.
  • se. Den beskrivs av pressekreteraren som en traditionell nyhetsredaktion (med undantag av publiceringsformen) som arbetar självständigt gentemot GA och GT, men vars material till stora delar publiceras även i papperstidningarna.

Fristående nyhetsmagasin:

  • Nyhetsmagasinet Horisont http://www.horisontmagasin.se/, är ett hundrasidigt magasin som kommer 10 gånger per år. Den startade mars 2014 av tre journalister.

Gratistidningar Gotland

  • Gotlands Gratistidning http://gotland.gratistidning.com/ (tidigare Gotlands Annonsblad) Beskrivs som att den innehåller minimalt med redaktionellt material. Ges ut av Svenska Civildatalogerna AB i Kiruna, som även har fyra gratistidningar i Norrbotten: Kiruna, Luleå, Boden, och Piteå. gidlund@gratistidning.com
  • Gotland Just Nu är NTM:s månadsmagasin med reportage som står i tidningsställ.

Övriga media Gotland (ej införda i databasen)

Turistportalen gotland.net för att den innehåller en del nyhetsmaterial med bäring på besöksnäringarna.

sliteutveckling.se

Slite Med Omnejd

Hellvinytt (http://www.hembygd.se/hellvi/hellvi-nytt) som utkommer 2-3 gånger per år.