Jönköpings län 2016

Jönköpings län
Bild: Fred J.
http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Fred_J

Sammanfattat av Carina Tenor april 2016, uppdaterat november 2016

I grunden är det positivt att ha så mycket medier. Det ger ju jättegod möjlighet att få ut viktig information, nappar inte en redaktion så gör ofta en annan det. Det är ett ganska bra samspel, men visst är det intensivt när alla ringer om samma sak. (Citat från kommunal presschef)

Medietätheten i Jönköpings län har beskrivits som unik, där traditionella medier kompletteras av flera digitala aktörer och gratistidningar. Sedan april 2015 har Jönköping också egna regionala nyheter på SVT (http://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/smalandsnytt-far-nytt-namn) medan SVT Nyheter Småland sänder från Kalmar och Kronoberg. TV4 har inte lokala nyheter, men en reporter som utgår från Jönköping.

Tidningsmarknaden i länet domineras traditionellt av Hallpressen, som var försiktigare med att satsa digitalt, jämfört med många andra mediekoncerner i Sverige. På så sätt hann det skapas ett utrymme för andra medieentreprenörer att satsa på nyhetssajter. Samtidigt kan det inte ses som den enda förklaringen till dagens mediesituation i Jönköpings län: NWT valde en liknande digital strategi i Värmlands län, och där visar kartläggningen inte alls på en sådan utveckling.

Den aktör som funnits längst är Jnytt som startade för tio år sedan, och som senare köptes upp av Hallpressen. 2012 startade en av de ursprungliga entreprenörerna bakom Jnytt en ny sajt: Jmini.se http://www.jmini.se/Om-Jmini/

2015 startades även en tredje sajt, Jkpg Live, av en produktionsbyrå för rörligt material i nära samarbete med en folkhögskoleutbildning en för journalister. I mars 2016 försattes Jkpg Live försattes i konkurs, knappt ett år efter starten. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=6394337

Kommunerna runt Jönköping uppger att bevakningen av de Jönköpingsbaserade nättidningarna till viss del spiller över på dem. (svaren hämtades in februari 2016). Samtidigt finns lokala webbaktörer på flera orter i länet. I Vaggeryd finns Finnveden Information AB som har sajterna Skillingaryd.nu, Vaggeryd.nu och Värnamo.nu som ses som en stark aktör som med små resurser snabbt speglar mycket av det som händer. ”Han är extremt snabb och kan lägga ut nyheter direkt från mötet”, lyder en beskrivning.

Även i Sävsjö finns två webbaktörer. Webbtidningen Höglandsnytt startade redan 1998, nu med ny ägare, som även startat Växjö Nyheter i grannlänet. Kommunerna Eksjö och Vetlanda nämner också Höglandsnytt.se.

Det andra företaget är Power App Marketing som satsar på appar med lokala nyheter och annonser. Först lanserades Sävsjö-appen, sedan Vetlanda-appen och så Nässjö-appen. ”Vi har föreningar, olika församlingar, butiker, näringsliv, och vi har också en egen nyhetsavdelning”. (http://www.nnab.se/nassjoappen-har-fatt-stort-genomslag/) I Nässjö finns ytterligare en liten webbtidning.

Förutom Jkpg Live har det funnits fler hyperlokala webbaktörer som startat och lagt ner. Exempel nämns i Habo och för Grännabygden.

Flera kommuner kommenterar också spontant digitaliseringen och hur detta påverkar journalistiken i form av ”rytmen, takten och sättet att nå ut”. Samtidigt görs reflektionen runt att den största tryckta tidningen Jönköpings-Posten får en sorts särställning. Papperstidningen kan ses som ett sätt att profilera tidningens kvalitet gentemot andra aktörer, en ”fysiskt påtaglig skillnad”.

Utanför Hallpressen finns ett fåtal prenumererade fådagarstitlar. Även i Jönköpings län vittnar kommunerna om neddragningar inom dagspressen. Upplevelsen är att Hallpressens titlar byter mer material sinsemellan, och att det skurits ner framför allt inom SMT-gruppen, samtidigt som dessa lokaltidningar fortfarande ses som en mycket viktig del av medielandskapet utanför Jönköping.

Hallpressen har också veckovisa gratistidningar (Ortsnamn + Nu) med en gemensam upplaga på cirka 150 000 exemplar. I Värnamo, Gnosjö och Gislaved kommer gratistidningen Finnveden Nu den dag då Värnamo Nyheter inte ges ut. Tidningarna uppfattas som att de har olika inriktning, även om artiklar skrivs av samma journalist – men materialet kan också användas korsvis mellan titlar som finns på olika plattformar: Exempelvis från webbtidningen Jnytt till gratistidningen Jönköping Nu.

Public service i Jönköpings län

 • P4 Jönköping (Jönköping)
 • SVT Nyheter Jönköping, säte i Jönköping, lokalredaktion i Värnamo.

 

Betalda tryckta tidningar i Jönköpings län

 • Jönköpings-Posten, jp.se (Jönköping) 6-dagarstidning grundad 1865, har åtta lokalredaktioner i fyra kommuner. Flera orter ingår i Jönköpings kommun: Gränna, Huskvarna, Norrahammar och Råslätt. Redaktioner finns också i Habo, Mullsjö, Vaggeryd (där det också finns två redaktioner, en i Skillingaryd och en i Vaggeryd).

 

Hallpressens SMT-grupp har huvudsäte i Eksjö, 6-dagarstidning, grundad 1899, och består av fyra lokala editionstitlar (en post i databasen).

 

 

 • Värnamo Nyheter (Värnamo), 4-dagarstidning grundad 1930, också Hallpressen. I Gislaved verkar det som att VN åter bemannat med en fast redaktion.

 

Utanför Hallpressen:

 • Tranås-Posten, prenumererad 1-dagarstidningen. http://www.tranas-posten.se/om.php, grundad 1918, och ägdes en period av Corren. Tidningen gick i konkurs 1992, men startades igen med lokala ägare. Tranås-Posten uppger att de har redaktioner i Sommenbygden och Adelöv, samt Frinnaryd (Aneby kommun) och Ydre (Östergötlands län). (Den senare är en frilansande reporter enligt Ydre kommun, men i Aneby nämns inte Tranås-Posten alls.)
 • I Jönköpings län finns också Swepress Media i form av Vimmerby Tidnings lokalredaktion i Eksjö.
 • Smålandsbygdens tidning http://www.smbt.se/ (Jönköping) är en prenumererad 1-dagarstidning grundad 1925, ägd av Centerpartiet med länsfokus. På webben ges enbart smakprov av dagstidningen.

 

Gratistidningar i Jönköpings län

Hallpressen äger numera de lokalt startade Nu-tidningarna:

 • Jönköping Nu (Jönköping, Habo, Mullsjö, startad 2005)
 • Finnveden Nu (Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd, Värnamo, startår 2003)
 • Höglandet Nu (Vetlanda, Nässjö, Eksjö, Sävsjö, startår 2006)

Dessutom har Hallpressen:

 • Tranås-Aktuellt, 48 nummer per år, grundad 1975

Konkurrenten Tranås-Posten har också en gratistidning:

 • Boulevard, två nummer i månaden. (framför allt annonser)

I Gislaved finns också danskägda Lokaltidningen-koncernen

 • Lokaltidningen Västboandan, grundad 1994 som ges ut i Gislaved och i Gnosjö en gång i veckan, en gång i månaden även i Värnamo.

 

Övriga:

 • Vision Höglandet (Sävsjö) är ett månatligt gratismagasin med mycket annonser. Den delas ut i Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Vetlanda, Aneby samt Lammhult.
 • Månatliga Eksjö-Tidningen http://www.eksjotidningen.se/ kallar sig bygdens äldsta tidning. Hemsidan har varit under uppbyggnad under en tid. Mest annonser.

Webbaktörer i Jönköpings län

Övriga medier Jönköpings län (ej införda i databasen)

 • Tidningen Framme (i vår lilla stad) produceras av reklambyrå men ägs och drivs av lokala näringslivsföreningen Handel & Service i Vaggeryds kommun. 5-6 utgåvor per år. Inriktad på reportage om butiker och näringsliv.
 • Gnosjöandan (ej hittat)
 • Mullsjö-Nytt och Habo-Nytt, rena annonsblad som ges ut av RN Offset
 • Lommaryds byaförening ger ut tidningen Lommarydsbladet till invånarna på orten. (Aneby)
 • Eksjö & co, 7 nummer per år http://www.fempunkter.se/design/ny-tidning-eksjo-co/ (Eksjö)
 • Lokal-tv Jönköping FA-tv som drivs av Frälsningsarmén.
 • Radio Vättervåg
 • Lokalradiostationen HitzFM (Tranås)