Kalmar län 2016

Kalmar län
Bild: Fred J.
http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Fred_J

Sammanfattat av Carina Tenor april 2015, uppdaterat november 2016

I Kalmar län har flera webbtidningar etablerat sig. En aktör är Lindmark Media som har de digitala webbtidningarna 24kalmar.se och 24nybro.se och 24emmaboda.se. I Vimmerby finns Dagens Vimmerby, från början en blogg av en reporter som tidigare jobbade på Vimmerby tidning. Grannkommunerna Västervik och Hultsfred har också märkt av uppstickaren på webben.  Hur konkurrensen på nätet påverkar journalistiken är något som kommunens tjänsteman reflekterar runt, att rubrikerna ibland känns vässade. I Borgholm finns ett exempel på en politiker som skaffat utgivningsbevis och bland annat filmar och kommenterar fullmäktigemöten och lägger ut detta på sin blogg. (I kartläggningen betraktas det dock fortfarande som en politikerblogg och inte en mediekanal.)

Västervik, som ligger längst norrut, har en lokalredaktion för P4, men inte för SVT. Det geografiska avståndet upplevs som mycket bekymmersamt av kommunikatören i Västervik, eftersom det gör det nästan omöjligt för en tv-reporter att hinna resa fram och tillbaka över dagen.

Inom dagspressen i Kalmar län dominerar Gota Media, med flera olika titlar. Till skillnad från upplägget i Blekinge län så har de stora titlarna Östran och Barometern slagit ihop sina lokalredaktioner i länets olika kommuner. En kommunikatör konstaterar att det kan vara bekvämt att bara ha en redaktion att förhålla sig till, men samtidigt tror han att det kan bli sämre ur ett medborgarperspektiv, med mindre granskning och minskat medieutbud. På huvudorten Kalmar finns fortfarande två redaktioner. Det kan jämföras med Mittmedias upplägg i Dalarna, där enbart Falun bevakas av olika reportrar från Dala-Demokraten och Falu-Kuriren/DT.

Swepress utgår från Vimmerby Tidning, och konkurrerar i Hultsfred med Gota Media och i Västervik med NTM:s Västervikstidningen. Samtidigt som kommunerna visserligen har sett ägarkoncentration, neddragningar och minskad konkurrens inom lokalpressen, så är bilden att lokaltidningarna fortfarande bevakar kommunen i vardagen. En personlig reflektion från en kommuninformatör handlar dock om oro över att traditionella lokala medier tappar mark hos publiken till förmån för diskussioner i sociala medier. I Kalmar län finns också många gratistidningar/blandtidningar, både från medieföretagen med prenumererade titlar och från fristående aktörer. Gratistidningarna verkar kommunerna främst se som en kanal att annonsera i, och inte som redaktionella bevakare.

 

Public service i Kalmar län

SR P4 Kalmar har adress i Kalmar och i Västervik.

SVT Nyheter Småland har redaktion i Kalmar, och i Växjö (Kronobergs län).

 

Betalda tryckta tidningar Kalmar län

Med huvudsäte i Kalmar har Gota Medias Sydostpress två prenumererade 6-dagarstidningar, som i sin tur är hopslagna av två titlar vardera:

 • Barometern Oskarshamnstidningen (OT) se, grundad 1841.
 • Östra Småland Nyheterna se grundad 1920. I Oskarshamns-regionen är titlarna editionerade till Oskarshamnstidningen och Nyheterna

Dessa har gemensamma lokalredaktioner i Nybro, Emmaboda, Borgholm, Mörbylånga (Färjestaden), Torsås, Oskarshamn, Mönsterås, Högsby, Hultsfred (Virserum).

 

Gota Media har även:

 • Ölandsbladet olandsbladet.se, en 3-dagarstidning grundad 1867, med huvudsäte i Borgholm.
 • Kalmar läns tidning/Nybro Tidning, grundad 1827, 1-dagstidning med adresser i Kalmar och Nybro (Gota Media).

 

Swepress ger ut flera titlar, som dock räknas som en titel med flera editioner av TS.

·       Vimmerby Tidning/Linköpings Tidning/Kinda-Posten samt Västerviks-Posten vimmerbytidning.se 6-dagarstidning, grundad 1856.

Så här beskriver företaget själva upplägget: ”Den redaktionella avdelningen inom Swepress Media är uppbyggd med centralredaktion för Vimmerby Tidning i Vimmerby, för Västerviks-Posten i Västervik och för Linköpings Tidning/Kinda-Posten i Linköping respektive Kisa. Utöver detta finns lokalredaktioner i Hultsfred, Mariannelund [Eksjö kommun] och Norrköping.” (http://www.vimmerbytidning.se/information/redaktion/)

 

I Västervik dominerar NTM:

 • Västervikstidningen se, en 6-dagarstidning, grundad 1834.

 

Gratistidningar Kalmar län

Koncernägda:

 • NTM:s Västervikstidningen har gratistiteln Mera Västervik Vimmerby Hultsfred. Nyansluten till TS 2014 (utökat geografiskt område?).
 • Emmaboda tidning, http://emmabodatidning.se/ är en månatlig gratistidning grundad 1967 som numera ägs av Gota Media.

·       Västerviks Kommunextra ges ut av Vimmerby Tidning (Swepress) med 22 nummer per år.

Övriga:

 • Kalmar-Posten http://www.kalmarposten.se/ grundad 1988. Kommer 1 dag/vecka. Delas ut i till alla hushåll i Kalmar, Torsås, Nybro och på Öland.
 • Nybro-extra http://www.nybroextra.com/ 10 nummer per år. Delas även ut i Emmaboda kommun. Tidningen har funnits i över 30 år, enligt hemsidan. Kan inte utläsa ägare.
 • Stadsmagasinet http://stadsmagasinet.se/oskarshamn/ (Oskarshamn) med 10 nummer per år på lite mer påkostat papper, och som efterlyser nyhetstips.
 • Tidningen Innehåll (Högsby) http://www.innehall.com grundad 2002, ges ut av Wåhlin´s i Oskarshamn som även sysslar med webbdesign, digitaltryck etc. De ger även ut tidningen Innehåll Kinda (Östergötlands län).
 • Nya Tidningen (Hultsfred) http://www.nyatidningen.com/sv/nyheter/ 10 nummer per år ges ut av Mediakompaniet i Målilla sedan cirka 8 år tillbaka (2008?)
 • Ölandsjournalen. Uppdatering: Kommer ut med 5 nr/år, och ska därför utgå ur databasen

Oskarshamns Annonsblad/Reklambyrå ger ut månatliga titlar:

 • Mönsteråsbladet
 • Oskarshamns Annonsblad

Webbaktörer Kalmar län

 • Dagens Vimmerby startades som nättidning av tre tidigare medarbetare på Vimmerby tidning 2015.

 

Lindmark Media har tre digitala nyhetssajter i Kalmar län:

 

Övriga medier Kalmar län (ej införda i databasen)