Kronobergs län
Bild: Fred J.
http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Fred_J

Sammanfattat april 2016, uppdaterat november 2016

I Kronobergs län har de stora medierna sina huvudredaktioner i Växjö, som är dominerande som länets centralort.  Tack vare fasta platser i Smålandsposten syns även de mindre orterna till viss del, säger informatören i en av de mindre kommunerna. Däremot upplevs brister i hur SVT:s regionala nyheter kan spegla hela länet. (Uppgifterna från kommunerna i Kronobergs län samlades in februari till april 2016).

Liksom i norra delen av Uppsala län (Mittmedia) och i Värmlands län på gränsen mot Dalarna (NWT) går det att se hur mediekoncerner allt mer följer länsgränsen i sin bevakning och sina lokalredaktioner: Markaryd bevakas inte längre av Norra Skåne, och i östra änden på länet är det i stället Hallpressens Vetlanda-Posten som dragit sig tillbaka från Uppvidinge. De västra delarna av länet bevakas nu av Jönköpingsbaserade koncernen Hallpressen, medan Växjö med kranskommuner bevakas av Gota Medias Smålandsposten. Älmhult i mitten är den enda kommunen med två dagspress-redaktioner: Smålänningen (Hallpressen) och Smålandsposten (Gota Media). Det innebär att sex sidor handlar om Älmhult (2+4) i lokaltidningarna varje dag. ”Vi är ganska flitigt bevakade”, konstaterar kommunikationschefen i Älmhult. I Markaryd finns nu bara en redaktör på Smålänningen, men aktiv, och om kommunen lägger ut något på den egna webben så ringer han ofta upp och vill veta mer. Att kommunen är en viktig nyhetskälla berörs av fler, att det finns ett sug och ett behov av nyheter som gör att medierna nappar när kommunen lägger ut saker. Övriga medier, utanför dagspressen, tycks inte betraktas som regelbundna kommunbevakare, utan mer att de gör nedslag. Så länge det finns en lokal tidningsredaktion på orten är det enkelt att nå ut, konstateras det på Markaryd kommun, eftersom det finns en ”oskriven regel att prenumerera på Smålänningen”. Därför finns också en oro för att dagspressföretag ska centralisera, det skulle göra situationen mer sårbar, liksom att mer utbyte av material inom tidningskoncerner minskar kvaliteten. Men oron handlar inte bara om tidningarnas neddragningar, utan även medborgarnas medieanvändning. Trots allt väljer kommunerna även här att annonsera i gratistidningar med större hushållstäckning för att nå ut med sin information.

Utanför koncernerna finns få fristående medieaktörer i Kronobergs län. 2011 köpte Gota Media den prenumererade endagarstidningen Växjöbladet Kronobergaren och gratistidningen Magazinet.  Smålandsposten ger också ut Mera Tingsryd.

Gota Media har även den 1 januari startat en gratis nyhetssajt i Växjö, VXO News. Den går lite samma väg som NWT:s Karlstadsliv med målgruppsanpassad journalistik inriktad på centralorten och stadsliv i stället för regionen. Den är helt fristående och gratis, och ska konkurrera med Gota Medias egna sajter, vars innehåll delvis är låst för icke-prenumeranter.  http://www.gotamedia.se/news/gota-media-startar-en-gratis-nyhetssajt-vaxjo-stad/

Smålänningen har sin egen gratistidning, (Smålänningen) Veckobladet, som delas ut på onsdagar.

Danskägda Lokaltidnings-koncernen ger ut fyra titlar som täcker fem kommuner i den västra delen plus Växjö. I östra delen, Uppvidinge och Tingsryd, finns gratistidningar som verkar vara lokalt ägda.

I välbevakade Älmhult finns en digital aktör som verkar vara fristående, men som dock inte verkar ha varit aktiv sedan oktober 2015.

Public service Kronobergs län

 • SVT Småland har redaktioner i Växjö och Kalmar.
 • Sveriges Radio P4 Kronoberg har redaktion i Växjö.

Betalda tryckta tidningar i Kronobergs län

 • Smålandsposten se (Växjö), 6-dagarstidning grundad 1866, Gota Media, lokalredaktioner i Åseda, Lessebo, Tingsryd, Alvesta och Älmhult.
 • Smålänningen http://www.smalanningen.se (Ljungby), 5-dagarstidning grundad 1921, Hallpressen, täcker västra delen av Kronobergs län med redaktioner i Älmhult och Markaryd.
 • Växjöbladet Kronobergaren http://www.vaxjobladet.se 1-dagars, grundad 1986 (titlarna är äldre, Växjöbladet hade varit nedlagt tio år och Kronobergaren lades ner 1986), ägs av Gota Media.

 

Gratistidningar i Kronobergs län

 • Magazinet, gratistidning som ges ut i Växjö med omnejd 1 gång i veckan, grundad 1996. Ägs sedan 2011 av Gota media.
 • Mera Tingsryd ges ut månadsvis av Smålandsposten, med Smålandsposten högst upp i logotypen. Saknas som egen titel i TS.

Lokaltidningen har redaktioner i Växjö och Ljungby, och ger ut fyra titlar:

 • Lokaltidningen Ljungby, grundad 2001,
 • Lokaltidningen Alvesta, grundad 2003
 • Lokaltidningen Växjö (ej hittat startår)
 • Lokaltidningen Älmhult/Markaryd, 2013

 

De kommer ut varannan vecka, utom utgåvan i Växjö kommer lite tätare med 42 nummer per år.

 • Smålänningen ger ut Smålänningen Veckobladet, utgivningsdag onsdagar.
 • Uppvidinge tidning är en månatlig gratistidning grundad 1989, som delas ut i Uppvidinge kommun med omnejd.
 • Nya Allehanda nya-allehanda.se verkar vara en lokalt ägd gratistidning/annonstidning som drivs av marknadsföringsföretaget Human Marketing som också ger ut magasinet Karlskrona Shopping & Upplevelser. Kommunen beskriver den som ”mycket lokal”.

 

Webbaktörer i Kronobergs län

 • VXO News http://www.vxonews.se/ startad av Gota Media 1 januari 2016
 • Uppdatering: Växjö Nyheter, startad januari 2015 av nättidningen Höglandsnytt (Eksjö). Växjö Nyheter verkar ha fokus på Väsjö och Alvesta, men även flikar för mindre kommuner i Kronobergs län.

 

Närradio/lokal-tv i Kronobergs län

 • Radio Ljungby http://www.radioljungby.se/ Sänder enligt hemsidan nyheter ”i princip” varje dag kl11. Har även app och webbsändningar.

Övriga medier i Kronobergs län (ej införda i databasen)

Gold FM och Star FM (Växjö).