Journalistikens andel av reklamintäkterna halverad sedan 2008 – har förlorat mer än en halv miljard i annonsintäkter på ett år

2 juli, 2019

Institutet för Mediestudiers årliga mätning av reklamintäkterna till samhällsjournalistik, som presenteras i dag, visar att nyhetsjournalistikens andel av reklamintäkterna halverats sedan 2008, från 36 procent till 18 procent av de totala reklamintäkterna.

I reda pengar har mer än fyra av tio reklamkronor försvunnit sedan 2008, totalt en sänkning med över fem miljarder kronor i årsintäkt för journalistiken. Under förra året föll annonsintäkterna till journalistik fortare än tidigare, trots att den totala annonsmarknaden slog rekord.

Det är Institutet för reklam- och mediestatistik (IRM) som för Mediestudiers räkning beräknat reklamintäkterna hos medier med nyhetsjournalistiskt innehåll under perioden 2008 till 2018.

Nyhetsjournalistik tappade förra året mer än en halv miljard kronor (523 miljoner), samtidigt som annonsmarknaden i stort nådde all-time-high.

Sedan 2011 har medier med nyhetsjournalistik halkat efter marknadens utveckling kraftigt och regelbundet. En viktig förklaring är att annonser flyttat till digitala medier – och att dessa främst köps från de stora globala företagen som Google och Facebook.

– De senaste åren har journalistiken tappat en halv miljard per år. Det är en förlust i nivå med hela presstödet – varje år. Pengar som inte kommer tillbaka. Det är en enorm utmaning för journalistiken, säger Lasse Truedson, föreståndare för Institutet för Mediestudier.