Västernorrlands län 2016

Västernorrlands län
Bild: Fred J. http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Fred_J

Sammanfattat av Carina Tenor november 2015, uppdaterat november 2016

Public service i Västernorrlands utgår från Sundsvall, men P4 har även en redaktion i Örnsköldsvik. I Sundsvall har också TV4 kvar en av sina lokala reportrar. Dagspressen i Västernorrlands län domineras av koncernen Mittmedia, vars tre lokala titlar utgår från Sundsvall, Härnösand och Örnsköldsvik. Titlarna samarbetar, och ger även ut gratistidningar.

Ånge, som är den kommun som har kvar sin lokalredaktion, ser sig som lyckligt lottade. Men fler kommuner beskriver hur medier kan ha reportrar med orten som bevakningsområde, även om de inte sitter just där, exempelvis Timrå. (Informationen från kommuner i Jämtlands län är inhämtad oktober–november 2015).

ETC etablerade sig i Sundsvall sedan Mittmedia lade ner Dagbladet 2015. För landsbygden finns tidningen Nordsverige. Lokala aktörer står bakom annonsblad och gratistidningar på de olika orterna, i Örnsköldsvik finns exempelvis lokala aktören Tidningen 7, som har som mål att ha minst 50 procent redaktionellt innehåll. Från Sundsvall tas också ett exempel på en ”Facebook-tidning” – Heja Sundsvall, med positiva nyheter från bygden. Kommentarer från kommunalt håll belyser också att uthållighet ofta är en utmaning för nya aktörer.

En ny lokal radiokanal i Kramfors planeras också i ett samarbete med Föreningen Norden som en aktör. http://www.allehanda.se/angermanland/kramfors/radio-norden-ny-mediekanal-i-kramfors-som-ska-sanda-dygnet-runt

Public service Västernorrlands län

SVT Västernorrland finns i Sundsvall och P4 Västernorrland i Sundsvall och Örnsköldsvik.

Betalda tryckta tidningar Västernorrlands län

Mittmedia har tre dagstidningar:

  • Sundsvalls tidning nu/ har en lokalredaktion kvar, i Ånge. 7-dagars tryckt upplaga plus delvis betaljsajt.
  • Tidningen Ångermanland med säte i Härnösand täcker även Kramfors och Sollefteå. Del 2 är gemensam med Allehanda. 6-dagars tryckt upplaga plus digital söndagstidning.
  • Örnsköldsviks Allehanda, se, säte i Ö-vik. 6-dagars tryckt upplaga plus digital söndagstidning och nyhetssajt, delvis betalsajt.

 

  • ETC Sundsvall startades som prenumererad veckotidning 2015.

 

Tidningar i Norr, som även har flera titlar i Norrbottens län, ger även ut en titel i detta län:

  • Nordsverige, prenumererad veckotidning med redaktörer i Sollefteå, Kramfors och Sollefteå och ”närredaktörer” i byar i Örnsköldsviks kommun.

 

Gratistidningar Västernorrlands län

Komplettering: iTimrå (Timrå) http://www.itimra.se/om-oss/ nystartad annonstidning som ges ut månadsvis av Alltid marknadsbyrå i Härnösand, samma som Yippie. 

Webbaktörer Västernorrlands län

Webben 7 är upptagen under gratistidning.

 

Övriga medier i Västernorrlands län (ej införda i databasen)

  • Annonsbladet Ljunganbladet
  • Lokalradiokanal Radio Sol