Sök tjänsten som föreståndare till Mediestudier

13 december, 2021 |

Vill du vara med och forma framtidens mediedebatt? Institutet för Mediestudier söker en föreståndare som ska leda vårt arbete med att initiera forskning, publicera rapporter och skapa debatt om journalistik och medier. En spännande roll inom ett samhällsområde som engagerar medborgare, politiker och näringsliv.

Vi behöver en skicklig och utåtriktad ledare som får saker gjorda – både själv och genom samarbetet med kolleger. Och som förstås har stort intresse för mediefrågor och medieforskning.

Uppgiften är att planera, genomföra och sprida kännedom om vår verksamhet.

Krav
• Erfarenhet av och stor kunskap om mediebranschen och mediepolitik.
• Erfarenhet av ledarskap.
• Erfarenhet av att självständigt genomföra projekt, exempelvis forskningsrapporter och seminarier.
• Vara en god redaktör och skribent.
• Erfarenhet av att marknadsföring av projekt, särskilt i digitala kanaler.
• Journalistutbildning eller utbildning inom medie- och kommunikationsvetenskap eller annan relevant högskoleutbildning.

Meriterande
• Erfarenhet av forskning om eller journalistisk bevakning av medier.
• Erfarenhet av arbete i externt finansierade verksamheter.

Om tjänsten
Tjänsten är en tillsvidareanställning, initialt på halvtid. Tillsättning under första kvartalet 2022. Tillträde efter överenskommelse, dock under första halvåret 2022.

Ansökan
Ansökan görs via e-post till info@mediestudier.se med personligt brev och CV.
Sista ansökningsdag 21 januari.

Upplysningar
Frågor besvaras av ordförande Karin Hübinette (karin@hubinette.nu eller 070-872 53 17) eller föreståndare Lars Truedson (lars@mediestudier.se eller 070-632 04 06).

Om Institutet för mediestudier
Institutet för mediestudier ska – med forskningen som verktyg – verka för en välgrundad diskussion i samhäl- let om hur medierna sköter sin grundläggande uppgift: att på medborgarnas uppdrag granska makten och skildra verkligheten. Det sker genom att initiera egen forskning eller sprida kunskap om andras forskning samt genom att vara mötesplats för diskussioner om mediers roll i samhället.Institutet stöds av en bred krets av samhällsintressen: fack, näringsliv och civilsamhälle som t ex kyrkan och idrottsrörelsen. Institutets forskning finansieras dessutom genom bidrag från bland andra stiftelsen Natur & Kultur samt Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

Ny programredaktör till mediestudier

10 augusti, 2021 |

Den 1 oktober började Jonathan Lundqvist som programredaktör på Institutet för Mediestudier.  Jonathan är skribent och kommunikationskonsult med inriktning på press- och yttrandefrihetsfrågor. Han var tidigare ordförande för Reportrar utan gränser.

 

Till minne: Sigfrid Leijonhufvud

11 maj, 2021 |

I begynnelsen fanns bara en stiftelse med en uppfordrande portalparagraf i sin stadga och en rimlig summa pengar från en vid krets av donatorer. Ansvaret för att skapa en organisation och ge form och inriktning för verksamheten lades i händerna på Sigfrid Leijonhufvud. I styrelsen visste vi att han hade den nödvändiga publicistiska kompetensen och ett starkt intresse för massmedias roll i ett demokratiskt samhälle. Men mer avgörande var hans personliga egenskaper. Sigfrid förenade ett säkert omdöme och en omutlig integritet med en aldrig sviktande optimism och en smittande intelligens. Han rekryterade goda skribenter för en rad viktiga rapporter och ledde med mild auktoritet våra seminarier. Han var alltför blygsam för att avslöja varför man alltid kände sig klokare efter ett samtal med honom.

Jag har varit en rätt trägen deltagare i SIMO:s arrangemang genom åren. Och visst – många av dem har varit mycket bra. Men ärligt talat så gick jag ofta därför att jag nästan säkert visste att jag skulle träffa Sigfrid

Lars Anell, fd ordförande i SIMO och hedersmedlem Institutet för mediestudier