Källkritik & krig

propaganda, desinformation och lögner – Anne Lagercrantz, Anna-Lena Laurén, Gunnar Nygren, Daria Taradai, Andreas Widholm, Ulrika Beck-Friis (red), Jonathan Lundqvist (red)

Krigsrapporteringen från Ukraina utmanar redaktionernas resurser för att kontrollera vad som är sant och falskt. I rapporten Källkritik och krig presenteras en granskning av hur redaktionerna hanterar desinformation och säkerställer trovärdighet i svenska mediers rapportering under krigets sex första veckor. Slutsatsen är att det är ovanligt att redaktionerna verifierar den egna rapporteringen, vilket istället överlåts på utländska nyhetsbyråer och medier. Den övervägande delen av den svenska bevakningen görs på distans.

Rapporten visar också hur Ryssland sedan flera år systematiskt skadar, smädar och styr bilden av Sverige. En direktrapport från Ukraina ger en inblick i hur oklar strategin är för den inhemska bevakningen av kriget.

Institutet för mediestudier vill med den här rapporten fördjupa diskussionen om källkritik och faktagranskning i krigs- och konfliktapportering.

Inledning
Ulrika Beck-Friis och Jonathan Lundqvist, Institutet för mediestudier (red.)

Hur vet medierna? Källkritik och desinformation i bevakningen av kriget i Ukraina 2022
Gunnar Nygren och Andreas Widholm

Oklar strategi i ukrainska mediers krigsbevakning
Daria Taradai

Nyhetsbilden berättar och provocerar
Maria Nilsson

Propaganda skadar, smädar och styr
Charlotte Wagnsson

Kremls kampanjer skymmer kriget
Anna-Lena Laurén

Livsfarligt uppdrag som gör skillnad
Anne Lagercrantz

  KÖP BOK HÄMTA PDF

Seminarium 27 oktober 2022 Mer info