Migrationen i medierna

- Men det får en väl inte prata om – Jonas Andersson Schwarz, Ulf Bjereld, Niklas Bolin, Rakel Chukri, Anna Dahlberg, Rouzbeh Djalaie, Lasse Granestrand, Johan Hammarlund, Jonas Hinnfors, Kristoffer Holt, Björn Häger, Andreas Johansson Heinö, Anders Lindberg, Jesper Strömbäck, Lars Truedson (red)

Hur bra är journalistiken om migration?
Journalistiken om migration och integration har förändrats kraftigt det senaste året – både kvantitativt och kvalitativt. Men fortfarande är det ett område med intensiv debatt om hur rapporteringen ska gå till – och ett av de områden där nya aktörer med störst kraft tagit sig in på åsiktsarenan.

Denna skrift består av två delar – en med forskning och en med essäer. Åtta framträdande journalister och forskare svarar i varsin essä på frågan: hur bra är journalistiken om migration? Och: har kvaliteten påverkats av tankar om vilka politiska krafter som kan gynnas?

Vi presenterar också tre unika studier om de invandringskritiska webbplatser som haft en växande roll i debatten både om migration och journalistik. Sajterna är manliga, kritiska, känslosamma och negativa. De är beroende av och samtidigt djupt kritiska till de journalistiska medierna. I sex av tio artiklar på de invandringskritiska – eller än hårdare – sajterna refereras de traditionella medierna. Dessutom visar en studie av landets fyra ledande ledarsidor att få texter är positiva till invandring och de direkt negativa blivit fler de allra senaste åren.

Här kan ni ta del av datamaterialet som insamlats för studien. Det går bra att använda detta, bara en hänvisning sker till att det är Institutet för mediestudiers material.

Invandring på ledarsidor kodinstruktioner och data

Här kan du läsa essäerna ur boken, om journalistik, migration och mörkningsanklagelser:

Björn Häger: Den Stora Konspirationen: Nio raka svar om mörkning, medier och migration

Rakel Chukri: Problemet är bristande kunskap och engagemang – inte tabun och ängslighet

Anna Dahlberg: Unison gäspning om migrationsmiljarder

Anders Lindberg: Som små doser arsenik

Rouzbeh Djalaie: Ett långsamt paradigmskifte i migrationsjournalistiken

Lasse Granestrand: Mina tjugosju år med flyktingfrågan och hur jag kom fram till att medierna (och politikerna) misskött den

Ulf Bjereld: Medierna och flyktingfrågan. Om svårigheten att kombinera opartiskhet med ett värnande av demokratins principer

Andreas Johansson Heinö: Nu förändras migrationsrapporteringen – men klarar medier skildra mångkulturen?

  KÖP BOK HÄMTA PDF